czwartek, 17 października 2013

Cynamonowe ciasto ze śliwkami.

     Jak już kiedyś wspominałam, że jestem ciastoholiczką i nie wyobrażam sobie popołudniowej kawy bez czegoś słodkiego. A że kawy nie słodzę to mogę sobie pozwolić na małe co nieco (tak to sobie tłumaczę). Ten przepis jest ze mną chyba od zawsze, przynajmniej odkąd sięgam pamięcią w jesienne popołudnia zajadaliśmy się właśnie nim. Pewnie z tego względu, że jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, a efekt..... mmmm.... palce lizać. Jest mięciusie, pulchniutkie, nie za słodkie i oszałamiająco pachnące, ale przede wszystkim nie jest suche, a połączenie śliwek i cynamonu jest idealne. Już po 15 minutach pieczenia dom przepełniony jest cudownym zapachem, a domownicy natarczywie zaglądają do kuchni z pytaniem, czy już???

Składniki na cynamonowe ciasto ze śliwkami (blaszka 25x30 lub tortownica o średnicy 28cm)
2 jajka
0,5 szklanki cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 szklanka mleka
2 szklanki mąki
0,5 szklanki oleju
1 łyżeczka cynamonu
0,5 łyżeczki przyprawy do piernika
0,5 łyżeczki kakao
0,5 słoika dżemu, najlepiej z dużymi kawałkami owoców, idealny byłby oczywiście własnej produkcji, ale może być też kupny (ja dałam swojski dżem śliwkowy)
6-8 śliwek
margaryna i bułka tarta do wysmarowania i wysypania formy
cukier puder do posypania
    Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą, białą masę. Sodę oczyszczoną rozpuszczamy w mleku i dodajemy do jajek, ubijamy, dodajemy mąkę i nadal miksując wlewamy olej.

     Teraz dodajemy przyprawy
i na końcu dżem.
Wszystko mieszamy i wykładamy na blaszkę wysmarowaną i wysypaną bułką tartą (lub wyłożoną papierem do pieczenia). Śliwki kroimy na pół i wyjmujemy pestki, układamy na cieście skórką do dołu.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 45 minut, po tym czasie sprawdzamy patyczkiem, czy już się upiekło. Gdyby ciasto było z wierzchu upieczone, a w środku surowe to przykrywamy je folią aluminiową i pieczemy dalej. Po upieczeniu wyjmujemy blachę z piekarnika i zostawiamy do ostudzenia. Gdy już jest letnie wyjmujemy z formy, odwracamy do góry dnem i posypujemy cukrem pudrem.




2 komentarze:

  1. Ale kusisz tym ciachem, ja już czuje smak cynamonu i śliweczki. Fajnie wykombinowałaś to ciacho :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Ci bardzo Myszko za miły komentarz :)
      Gorąco pozdrawiam i zapraszam na kawałeczek ;)

      Usuń