piątek, 18 października 2013

Wieprzowina w cebuli.

     Uwielbiam takie rozgotowane, rozpływające się w ustach mięsko. A jeszcze dodatek cebuli i czosnku, garść ziół i już wiem, że będzie pysznie :-)

Składniki na wieprzowinę w cebuli
0,8 kg wieprzowiny (łopatki, karczku, szynki, chudego gulaszowego)
0,4 kg cebuli
3-4 ząbki czosnku
1 łyżeczka przyprawy do mięsa duszonego
1 łyżeczka przyprawy do mięsa wieprzowego
0,5 łyżeczki tymianku
0,5 łyżeczki majeranku
1 łyżka siekanego koperku
1 łyżeczka mąki
olej
     Mięsko kroimy na dość spore kawałki (takie 6-8 centymetrowe), cebule w piórka, a czosnek drobno siekamy (lub przeciskamy przez praskę). Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju. Na gorący tłuszcz wkładamy mięsko i smażymy na złoto. Gdy wieprzowina już się nam ładnie zarumieni z obu stron dokładamy cebulki, a gdy one się zeszklą wrzucamy czosnek, mieszamy, dodajemy przyprawy (oprócz koperku) wlewamy szklankę wody, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając. Po co najmniej godzinie sprawdzamy, czy mięsko jest już ugotowane i ewentualnie doprawiamy. W 1/4 szklanki zimnej wody rozpuszczamy mąkę w wlewamy do mięska, chwilę dusimy, jeszcze raz próbujemy i można serwować. Ja podałam mięsko z makaronem. Pychotka :-)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz