Domowy kisiel z owocami.

     Za oknem szaruga, zimno, wieje i tylko myśli krążą gdzieś tam wokół lata, upalnych czerwcowych dni, lekkich, słodkich podwieczorków, na które składały się sezonowe owoce...mmm... ale mnie dopadła nostalgia. Trzeba coś z tym zrobić! W odsieczy nadchodzi wspomnienie lata, a mianowicie ten pyszny, domowy kisiel. Zawsze w sezonie kupuję więcej owoców i masowo je przerabiam, dużą ich część mrożę, by w dni takie jak ten cieszyć się ich smakiem. Pycha!!! Jedna miseczka i jakoś tak cieplej na serduszku, po drugiej uśmiecham się szeroko i myślę sobie, że za pół roku znowu będę się wygrzewać na tarasie, popijać kawusię i zatracać w majowej zieleni.

Składniki na domowy kisiel z owocami
1 litr kompotu z truskawek (bez owoców)
3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
mrożone owoce: kilka truskawek, garść jagód, porzeczek lub malin
ewentualnie cukier
     0,75 litra kompotu zagotowujemy, a w pozostałej części rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną (jeśli kompot jest niewystarczająco słodki to dodajemy też cukier do smaku). Gdy kompot zacznie wrzeć wlewamy rozpuszczoną mąkę i gotujemy jakąś minutkę. Do miseczek układamy zamrożone owoce i zalewamy gorącym kisielem. Odstawiamy do przestygnięcia i po jakiś 10 minutach deser gotowy :-) Mniej cierpliwi mogą owoce przed zalaniem kisielem rozmrozić w mikrofali :-D



Komentarze