Aromatyczne kotleciki w sosie koperkowym.

     Soczyste, mięsne kąski zatopione w kremowym, aksamitnym, koperkowym sosie, pycha! Nic skomplikowanego, za to efekt niesamowity. Polecam!

Aromatyczne kotleciki w sosie koperkowym
KOTLECIKI
50 dag mięsa mielonego
2 jajka
1 drobno pokrojona cebula
1 namoczona w mleku bułka
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki grubo mielonego pieprzu
1 łyżeczka świeżego oregano lub 0,5 łyżeczki suszonego
1 łyżeczka suszonego majeranku
1 łyżeczka świeżego rozmarynu lub 0,5 łyżeczki suszonego
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
SOS
0,5 litra rosołu
pół pęczka koperku
1 łyżka masła
1 mała cebulka
3 łyżki mąki
100-150 ml śmietany słodkiej 18% do zup i sosów
sól
pieprz
     Mięso mielone przekładamy do sporej miski, dodajemy lekko roztrzepane jajka, cebulę, namoczoną i odciśniętą bułkę, musztardę, sól, pieprz, oregano, majeranek, rozmaryn i dokładnie wyrabiamy. Z masy formujemy małe kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
     Przygotowujemy sos. W rondelku rozpuszczamy masło i podsmażamy cebulkę. Gdy cebulka zacznie się rumienić dolewamy rosół i gotujemy bez przykrycia, aby trochę zredukować jego ilość. Po 15 minutach rozpuszczamy mąkę w kilku łyżkach wody i pomału wlewamy do sosu, aż odpowiednio zgęstnieje. Zabielamy śmietaną, zagotowujemy, ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Łączymy z usmażonymi kotlecikami i gotowe!!!
     Jeśli macie ochotę na pulpeciki w sosie pieczarkowym polecam ten przepis.

Komentarze