Klopsy z ziołami.

     Lubczyk od zawsze rósł w naszym ogrodzie. Zazwyczaj dodajemy go do rosołu lub innych zup jarzynowych, ale w naszej kuchni ma on szersze zastosowanie. Dodaję go do sałatki z pomidorów lub z papryki, do mięsa duszonego w warzywnym sosie, do wiosennych, ziołowych sosów i oczywiście do klopsów. Lubię zapach świeżego lubczyku, ale teraz w środku zimy z powodzeniem zastępuję go suszonym, pamiętając, że suszonego dodaję połowę porcji. Zachęcam wszystkich do spróbowania tych klopsów, bo są naprawdę niesamowite, soczyste i oszałamiająco pachnące. Pyszne!!!

Składniki na klopsy z ziołami
50 dag mięsa mielonego
2 jajka
1 drobno pokrojona cebula
2 namoczone nieduże bułki (w winie lub mleku)
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki grubo mielonego pieprzu
4 łyżki świeżego, drobno pokrojonego lubczyku lub 2 łyżki suszonego
1 łyżeczka suszonego majeranku
1 łyżeczka świeżego rozmarynu lub 0,5 łyżeczki suszonego
mąka do panierowania
olej do smażenia
     Mięso mielone przekładamy do sporej miski, dodajemy lekko roztrzepane jajka, cebulę, namoczone i odciśnięte bułki, musztardę, sól, pieprz, lubczyk, majeranek, rozmaryn i dokładnie wyrabiamy. Z masy formujemy małe klopsy, które obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Podajemy z sosem pomidorowym i ryżem. Pycha!!!
     Polecam też przepis na pulpeciki duszone w sosie pieczarkowym, które są niesamowicie soczyste.

Komentarze