poniedziałek, 27 stycznia 2014

Kurczak gotowany, smażony w panierce.

     Czasami gdy nie mamy już pomysłu co można zrobić z mięskiem z rosołu, warto wypróbować ten sposób. Kurczak wychodzi obłędny, najlepiej do panierowania nadają się udka, więc czasami przygotowuję rosół z ćwiartek z kurczaka, by później usmażyć je i podać do drugiego dania. Panierka usmażona na złoto jest chrupiąca, a natomiast mięsko soczyste, mięciusie, samo odchodzi od kości i rozpływa się w ustach. Pycha!!!

Składniki na kurczaka gotowanego, smażonego w panierce
4 ugotowane w rosole, wystudzone udka bez skóry
1 duże lub 2 małe jajka
bułka tarta
przyprawa do kurczaka
papryka słodka lub ostra
olej do smażenia
     Jajka rozbijamy w głębokim talerzu, dodajemy około 2 płaskich łyżeczek przyprawy do kurczaka. Ćwiartki posypujemy papryką, następnie panierujemy w jajku i w bułce tartej. Smażymy w rozgrzanym oleju, gdy się już ładnie ze złocą odsączamy z tłuszczu, układając chrupiące kawałki na ręczniku papierowym. Gotowe!

2 komentarze:

  1. Myslalem,ze tylko ja robie takiego kurczaka, a jednak nie. Nauczyla mnie teog babcia. Taki kurczak to szał, po ugotowaniu nacieram papryka ostra w jajko, bulke tarta i na olej. Pycha! Pomidorowa z makaronem i taki zestaw kurczakow z majonezem, albo sosem tatarskim i jestem w niebie. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) O tak, rewelacyjnie smakuje! Moje ulubione mięsko :) Pozdrawiam serdecznie!!!

      Usuń