Bitki w sosie tymiankowym.


     Nie ma to jak poczciwy kawał mięsa, skąpany w pysznym, aromatycznym sosie. Mój mąż bardzo lubi to danie, toteż często gości na naszym stole. Ja również je lubię, bo nie dość, że ma wyborny smak, świetnie się prezentuje, to jest naprawdę mało kłopotliwe w przygotowaniu. Zazwyczaj przygotowuję je, gdy mają nas odwiedzić goście, bo wyłączając te pierwsze 10 minut przygotowań, danie samo się robi, więc mam czas przygotować całą resztę. Polecam!

Składniki na bitki w sosie tymiankowym
70 dag mięsa wieprzowego (szynki, łopatki)
2 cebule
3 ząbki czosnku
kilka gałązek świeżego tymianku lub 1-2 łyżeczki suszonego
1 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/2 łyżeczki cząbru
3 ziarenka ziela angielskiego
1 listek laurowy
sól
pieprz
olej
2-3 łyżki mąki do zagęszczenia sosu
50-70 ml śmietany słodkiej do zup i sosów
      Mięso kroimy w plastry, lekko rozbijamy tłuczkiem, solimy, pieprzymy. W sporym rondlu rozgrzewamy olej i układamy na nim plastry wieprzowiny. Mięso rumienimy z dwóch stron, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, smażymy aż cebulka się zeszkli i wtedy dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, wlewamy 500 ml wody, dodajemy tymianek, ziele angielskie, liść laurowy, wsypujemy majeranek, paprykę słodką, cząber, trochę soli, przykrywamy pokrywką i dusimy na wolnym ogniu około 90 minut. Pod koniec duszenia mięsa wlewamy rozpuszczoną w wodzie mąkę, dolewamy śmietanę, zagotowujemy i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe!

Komentarze