Cevapcici, czyli bałkańskie kotleciki.

     Cevapcici to smakowite, podłużne, aromatyczne kotleciki. Najczęściej przygotowywane z baraniny, ale że u nas o baraninę ciężko, to z powodzeniem można ją zastąpić wołowiną ewentualnie wieprzowiną, czy mięskiem mieszanym. W oryginalnej wersji Cenapcici przygotowuje się na grillu, choć to nie łatwa sprawa. Ja smażę je na patelni, a później mąż dopieka je na grillu i są pyszne!!! Polecam!

Składniki na Cevapcici, czyli bałkańskie kotleciki
70 dag mięsa wołowego (wieprzowego lub mieszanego) mielonego (najlepiej samemu)
3 duże drobniutko pokrojone cebule
4 ząbki czosnku
0,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego
1 łyżeczka pieprzu czosnkowego (ewentualnie pół łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego)
2 łyżeczki papryki słodkiej
1 łyżeczka papryki ostrej
1 łyżeczka tymianku
0,5 łyżeczki oregano
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki wody
olej do smażenia
     W kubeczku mieszamy proszek do pieczenia z 3 łyżkami wody. Do sporej miski wkładamy mięso mielone, dodajemy cebule, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, rozpuszczony proszek do pieczenia, sól, i resztę przypraw. Dokładnie mieszamy, przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny (najlepiej masę mięsną chłodzić nawet dobę). Po tym czasie wyjmujemy mięso z lodówki, smarujemy ręce olejem i formujemy z masy podłużne kotleciki (jeśli masa się bardzo klei możemy podsypywać kotleciki odrobiną mąki). Patelnię o grubym dnie rozgrzewamy, wlewamy porcję oleju i smażymy kotleciki z każdej strony do czasu, aż zbrązowieją. Podajemy od razu lub dopiekamy na grillu. Idealnym dodatkiem do takich kotlecików jest sos czosnkowy lub wiosenny sos do mięs. Pycha!!!


Komentarze

  1. Proszek do pieczenia ? Kwaśny węglan sodu powinien zmiękczać mięso. Może to dobry sposób . Spróbuję. Przepis wygląda smakowicie , a ja mam w lodówce mięsko mielone i proszek albo sodę też znajdę.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz