Pulpety w sosie szpinakowo-śmietanowym.

     Dziś zapraszam na pyszny obiadek. Będą soczyste, mięciusie pulpeciki w towarzystwie młodych listków szpinaku, a wszystko to skąpane w aromatycznym, śmietanowym sosie... Uwierzcie mi, szpinak można przygotować na wiele apetycznych sposobów i to jest właśnie jeden z nich. Polecam wszystkim szpinakowym niejadkom!

Składniki na pulpety w sosie szpinakowo-śmietanowym
NA PULPETY:
250 g mielonego mięsa (może być z indyka, wieprzowe lub mieszane)
1 żółtko
3 łyżki bułki tartej i trochę ciepłego mleka do jej namoczenia
1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego
1/3 łyżeczki tymianku
1/3 łyżeczki majeranku
1/3 łyżeczki pieprzu czosnkowego (lub czosnek granulowany+szczypta pieprzu)
sól do smaku
mąka do obtoczenia
olej do smażenia
POZOSTAŁE SKŁADNIKI:
100 g świeżego szpinaku
2 ząbki czosnku
1 łyżka mąki
150-200 ml śmietany 18% do zup i sosów
sól
pieprz
     Przygotowujemy pulpety. Mięso przekładamy do miski, dodajemy odciśniętą z mleka bułkę tartą, żółtko, przyprawę do mięsa mielonego, tymianek, majeranek, pieprz czosnkowy i dokładnie mieszamy. Z powstałej masy formujemy pulpeciki o średnicy około 3 cm, obtaczamy w mące i smażymy z dwóch stron na złoto,
następnie dolewamy 1/3 szklanki wody i dusimy na małym ogniu przez 10 minut. Po tym czasie odkrywamy patelnię, żeby płyn odparował i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Smażymy około 20 sekund, po czym dodajemy umyty szpinak,
smażymy chwilkę, aż liście przywiędną.
Mąkę rozpuszczamy w śmietanie i wlewamy do pulpecików,
doprawiamy solą i pieprzem (gdy sos jest zbyt gęsty dolewamy śmietany lub wody). Podajemy np. z kuskusem.

Komentarze

Prześlij komentarz