Słodkie jajeczka, czyli wielkanocne pralinki.


 
     A może by tak słodkie jajeczko? Waflowa skorupka skrywająca kremowe, kokosowe nadzienie, otulona mięciutkim, słodziutkim marcepanem.... Są naprawdę pyszne! Jest tylko jeden malutki minusik. Trzeba mieć specjalną formę do wypieku orzeszków i trzeba te orzeszki upiec i nadziać. Ja polecam przepis na orzeszki z nadzieniem kokosowym lub orzeszki z nadzieniem migdałowym, Jeśli to już za nami pozostaje nam już tylko przemienić orzeszki w jajeczka i pięknie je przyozdobić. Warto do tego projektu zaangażować dzieci, bo zabawa jest przednia :-) Polecam!!!

Składniki na słodkie jajeczka, czyli wielkanocne pralinki
orzeszki z nadzieniem kokosowym lub migdałowym
200 g marcepanu
wiórki kokosowe, cukier puder, cukrowe pisaki, kakao, kolorowe posypki, cukrowe perełki lub inne ozdoby
      Marcepan dzielimy na małe kawałki, rozpłaszczamy go w dłoni i umieszczamy na nim orzeszkowe ciasteczko.


Następnie szczelnie zawijamy marcepan, formujemy jajeczko. Jeśli marcepan za bardzo się klei możemy oprószyć palce odrobiną cukru pudru.


Teraz zabieramy się za ozdoby, posypujemy jajeczka cukrem pudrem, ozdabiamy pisakami, kakaem tworząc małe pisaneczki. Przechowujemy w lodówce, wyjmujemy na godzinę przed podaniem. Pychotka!!!


Komentarze