sobota, 24 maja 2014

Bigos z papryką.


     Lubię wszelkiego rodzaju dania z kapusty, a przede wszystkim baaardzo lubię bigosik. Podany ze świeżym chlebkiem, który można maczać w powstałym sosiku... mmmm... pycha!!! Polecam!

Składniki na bigos z papryką
1 główka białej kapusty
4 cebule
0,8-0,9 kg mięsa wieprzowego (łopatka, gulaszowe)
1 słoik o pojemności 0,3 litra swojskiego przecieru pomidorowego lub puszka pomidorów krojonych bez skóry
2 papryki (ja użyłam czerwonej i zielonej)
0,5 litra rosołu (może być z kostki)
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
kilka ziaren pieprzu
przyprawa do bigosu
sól
pieprz
olej
     Kapustę myjemy, dzielimy na cztery części, a następnie szatkujemy. W sporym garnku rozgrzewamy 3-4 łyżki oleju. Cebule kroimy w kostkę i wrzucamy na gorący tłuszcz. Mięso kroimy w kawałki około 3-4 cm i dodajemy do zrumienionej cebulki, posypujemy odrobiną soli i pieprzu, podsmażamy na złoto. Gdy mięsko już nabierze odpowiedniego koloru wlewamy rosół, wrzucamy liście laurowe, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego, a następnie dokładamy poszatkowaną kapustę i pokrojoną w paseczki paprykę. Przykrywamy garnek pokrywką, zmniejszamy grzanie i gotujemy godzinkę. Po tym czasie dodajemy przecier pomidorowy lub pomidory z puszki i nadal gotujemy. Jeśli nasz bigosik jest zbyt wodnisty to zdejmujemy pokrywkę, by nadmiar płynu mógł swobodnie odparować. Po 30 minutach doprawiamy danie przyprawą do bigosu i gotujemy jeszcze 10 minut, by wszystkie smaki się przegryzły i gotowe :-)

     Taki gorący bigos najlepiej od razu włożyć do słoików, odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia. Zimne słoiki wkładamy do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz