sobota, 31 maja 2014

Cafe Frappe.

     Każdy, kto choć raz był w Grecji próbował pewnie tej kawy. Jest pyszna, zimna, nie za słodka, bardzo prosta do zrobienia i orzeźwiająca. W sam raz na upały! Polecam!!!
Składniki na Cafe Frappe na jedną porcję
1,5 łyżeczki dobrej kawy rozpuszczalnej, najlepiej tej drobniutkiej jak pyłek
1-2 łyżeczki cukru
50 ml mleka zagęszczonego (może być również zwykłe lecz wtedy około 100 ml)
zimna woda mineralna
kostki lodu
     Kawę umieszczamy w miseczce, najlepiej wąskiej, a wysokiej, dolewamy 4-5 łyżek zimnej wody i ubijamy spieniaczem do mleka, lub inną trzepaczką (rózgą). Po około 1-2 minutach przelewamy piankę do wąskiej sporej szklaneczki, dosypujemy cukier, dolewamy mleko, dokładamy kostki lodu i uzupełniamy wodą mineralną (około 100 ml). Rozsiadamy się w wygodnym leżaku i delektujemy się smakiem wakacji.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz