poniedziałek, 5 maja 2014

Czekoladowo-jogurtowe babeczki z rabarbarem.

     Nie skłamię jeśli powiem, że są obłędne!!! Uwielbiam czekoladowe ciasta, a to przeszło moje oczekiwania. Jest wilgotne, puszyste, rozpływa się w ustach, a dodatek rabarbaru równoważy słodycz, co sprawia, że nie można poprzestać na jednej babeczce! Ale to jeszcze nie koniec! Do takich intensywnych w smaku babeczek niezastąpione jest jakieś odświeżające przybranie. Ja postawiłam na bitą śmietanę wymieszaną z odrobiną likieru czekoladowego, a wierzch każdej z nich udekorowałam karmelizowanym rabarbarem skąpanym w sosie toffi. O rany, ale one są pyszne!!! Pomimo tak skomplikowanego opisu naprawdę szybko się je robi. Minusem jest tylko to, że jeszcze szybciej znikają!!! Polecam!!!


Składniki na czekoladowo-jogurtowe babeczki z rabarbarem
CIASTO:
320 g mąki pszennej (2 szklanki)
2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
2 pełne łyżki dobrego, gorzkiego kakao
150 g cukru (około 3/4 szklanki)
1 jajko
180 g jogurtu naturalnego
0,5 szklanki mleka
0,5 szklanki oleju
150 g rabarbaru
PRZYBRANIE:
200 ml śmietany 30%
1 łyżeczka cukru
2 łyżki likieru czekoladowego lub 1 łyżka słodkiego kakao w proszku
100 g rabarbaru
6 łyżek cukru
10 łyżek śmietanki 18% do zup i sosów
       Nagrzewamy piekarnik do temperatury 175 stopni C. Przygotowujemy dwie miski. Do jednej przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao, dodajemy cukier i mieszamy. W drugiej misce mieszamy rózgą lub widelcem  jogurt, mleko, jajko i olej. Do suchych składników wlewamy mokre, chwilkę mieszamy łyżką, ale tylko do połączenia składników. Powstałą masę nakładamy do foremek wyłożonych papierowymi papilotkami do 3/4 wysokości. Rabarbar myjemy, obieramy, kroimy na 1 cm kawałki i wtykamy w babeczkę (najlepiej żeby nie było go widać). Wkładamy do nagrzanego piekarnika, po 20 minutach sprawdzamy patyczkiem, czy się już upiekły, wyjmujemy.
     Gdy babeczki się pieką rozgrzewamy patelnię o grubym dnie. Na rozgrzana patelnię wsypujemy cukier i nie ruszamy, aż cukier się rozpuści. Dodajemy rabarbar umyty, obrany i pokrojony w 1 cm kawałki. Chwilkę smażymy delikatnie mieszając, gdy cukier zacznie brązowieć natychmiast dodajemy śmietankę (nie można dopuścić, żeby cukier się przypalił, bo sos będzie gorzki), mieszamy i smażymy, aż rabarbar zmięknie, a sos toffi zgęstnieje. Studzimy.
     Śmietanę 30 % ubijamy, dodajemy cukier i likier (kakao). Gotowe, wystudzone babeczki dekorujemy śmietaną i rabarbarem, polewamy sosem toffi i podajemy.



6 komentarzy:

  1. O tej porze taki widok!!! Pysznosci :) zjadłabym jedną babeczkę....
    Miłego weekendu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo Olu! Miłego weekendu ;)

      Usuń
  2. O tej porze taki widok!!! Pysznosci :) zjadłabym jedną babeczkę....
    Miłego weekendu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniała dekoracja. To dzięki niej babeczki wchodzą na wyższy poziom i są jeszcze smaczniejsze! :)

    OdpowiedzUsuń