czwartek, 1 maja 2014

Kaiser kaffee, czyli kawa po Wiedeńsku.


     Kaiser kaffee (kawa cesarza) przygotowywana specjalnie dla Franciszka Józefa I, u nas znana bardziej pod nazwą kawa po Wiedeńsku. Jeśli ktoś ma ochotę na chwilę zapomnienia, polecam przygotować sobie tę kawusię, bo jest pyszna!!! Słodziutka, kremowa, wyrafinowana, pięknie się prezentuje i obłędnie smakuje. Polecam!!!


Składniki na Kaiser kaffee, czyli kawę po wiedeńsku na dwie porcje
2 łyżki cukru
2 żółtka
200 ml mocnej kawy ( może być zarówno z ekspresu lub rozpuszczalna)
około 0,5 szklanki bitej śmietany do dekoracji
     Żółtko ubijamy z cukrem na puch, dodajemy wrzącą kawę i energicznie mieszamy przez 1-2 minuty, aż składniki się połączą. Wlewamy do szklaneczek, dekorujemy bitą śmietana i ewentualnie wiórkami czekolady lub likierem czekoladowym i podajemy. Pychota!!!



6 komentarzy:

  1. Kocham kawę po wiedeńsku, szczególnie na śniadanie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taka rozpusta na śniadanie? Podoba mi się Twój pomysł!!!

      Usuń
  2. MMMM kawa po wiedeńsku!!! Nigdy nie piłam ale muszę ją na pewno zrobić!
    Pozdrawiam i zapraszam: www.homemade-stories.blogspot.be

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję serdecznie i polecam!
      Pozdrawiam cieplutko!

      Usuń
  3. świetny pomysł chętnie wykorzystam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę i czekam na efekty :)

      Usuń