środa, 28 maja 2014

Kompot z rabarbaru z cynamonem.

     Czym byłby maj i czerwiec bez swojskiego kompotu z rabarbaru. Słodko-kwaśny smak idealnie gasi pragnienie, więc jest wprost stworzony do popijania w ciepłe wiosenno-letnie dni. Pamiętajmy, że rabarbar można jeść tylko do końca czerwca, gdyż później jest już dla nas szkodliwy, więc spieszmy się moi mili!!!

Składniki na kompot z rabarbaru z cynamonem
600 g rabarbaru

1 kawałek cynamonu
sok z 2 cytryn
1 l wody
2 łyżki cukru waniliowego
3/4 szklanki cukru
     Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w 2-3 centymetrowe kawałki. Wodę zagotowujemy z cynamonem i sokiem z cytryn, zmniejszamy grzanie i wkładamy rabarbar. Gotujemy 5-7 minut nie mieszając. Jeśli zamierzamy podać czysty kompot należy go teraz przecedzić. Następnie dodajemy cukier waniliowy i cukier do smaku. Podajemy schłodzony, w upały polecam dodać kilka kostek lodu.


2 komentarze:

  1. uwielbiam kompot rabarbarowy, a ten na pewno jest bardzo pyszny - serdeczności :):):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. T prawda ;) Cynamon nadaje mu głębi. Polecam i gorąco pozdrawiam :)

      Usuń