wtorek, 13 maja 2014

Młoda kapusta z koperkiem i śmietaną.

     Sezon na młodą kapustę w pełni, więc postanowiłam przygotować ją w mojej ulubionej postaci. Gęsta, aromatyczna, delikatna, skąpana w słodkiej śmietanie, przyprószona siekanym, pachnącym koperkiem. Pycha!!! Cały rok czekam właśnie na nią! Polecam!

Składniki na młodą kapustę z koperkiem i śmietaną
1 nieduża, młoda kapusta
300 ml rosołu
1 mały listek laurowy
1 ziarno ziela angielskiego
100-150 ml śmietanki 30% (ewentualnie 18% do zup i sosów)
1 pełna łyżka mąki pszennej
3 łyżki siekanego koperku
sól
pieprz
      Rosół zagotowujemy z dodatkiem listka laurowego i ziela angielskiego, kapustę siekamy i dorzucamy do rosołu, gotujemy do miękkości. Mąkę mieszamy ze śmietanką, wlewamy do ugotowanej kapusty, doprawiamy solą i pieprzem, na koniec dodajemy koperek, mieszamy, wyłączmy grzanie i gotowe! Pycha!

6 komentarzy:

  1. Boże, zdjęcia tej kapustki nadają się na tapetę! Ja robię nieco inaczej, ale też czekam na nią cały rok :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :D Dziękuję bardzo :) Jeszcze chwilka i znów będzie :)

      Usuń
  2. ale mi narobiłaś ochoty! :P

    OdpowiedzUsuń