Biszkopt kakaowy- najlepszy (rzucany).

      Długo szukałam przepisu na biszkopt idealny. Nie za suchy, nie gumowy, tylko taki puszysty, delikatny, rozpływający się w ustach. No i znalazłam! A raczej koleżanka dała mi sprawdzony przepis swojej mamy :), za co baaardzo serdecznie dziękuję! Tak często go używam, że proporcje znam już na pamięć :-), ale ważniejsze jest to, że nigdy nie zawiódł, nigdy nie opadł, za to zawsze zachwyca wszystkich! Jeśli ktoś szuka przepisu na biszkopt kakaowy idealny, to polecam ten, bo jest naprawdę rewelacyjny!

Składniki na biszkopt kakaowy- najlepszy (rzucany) w formie o średnicy 28 cm wyrasta na 4,5 cm
5 jajek
szczypta soli
170 g cukru
100 g mąki
30 g ciemnego kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
     Nagrzewamy piekarnik do 175 stopni C. Przygotowujemy tortownicę, czyli z papieru do pieczenia wycinamy koło wielkości dna blaszki i wykładamy nim tortownicę, nic nie smarujemy :). Oddzielamy żółtka od białek. Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy z dodatkiem soli na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier (łyżka po łyżce, za każdym razem dokładnie miksując), odkładamy mikser zastępując go szpatułką lub łyżką. Suche składniki przesiewamy wprost do piany i delikatnie mieszamy, żeby piana nie opadła. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy, wyrównujemy łyżką. Biszkopt kakaowy ma tendencję do wybrzuszania się, toteż ja rozgarniam ciasto w ten sposób, że środek jest o 1 cm niższy niż brzegi ciasta, a w trakcie pieczenia i tak się wszystko wyrównuje. Można oczywiście się tym nie przejmować, a po upieczeniu biszkopt położyć do góry dnem i otrzymamy gładką, równą powierzchnię (tak robią cukiernicy). Blachę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 25 minut, pod koniec czasu pieczenia sprawdzamy patyczkiem, czy nie jest surowe w środku. Jeśli chcemy otrzymać wyższy biszkopt, to pieczemy go w nieco mniejszej formie np.24 czy 26 cm, należy wtedy nieco wydłużyć czas pieczenia. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z piekarnika i rzucamy nim z około 50-60 cm na blat, czy podłogę, następnie kładziemy na kratkę i studzimy w formie. Zimne ciasto odcinamy nożykiem od formy, wyjmujemy, zdejmujemy papier i gotowe!!!

Tak wygląda w przekroju :)

Komentarze

  1. Ciasto prezentuje się wspaniale, ale to nic w porównaniu z tym jak smakuje! Mmmm pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz