Jesienny jabłecznik.


A może macie chęć na jakieś pyszne ciacho? Jeśli tak, to polecam ten przepis ;) Pyszne, orzechowe ciasto przełożone masą jabłkową i masą budyniową, a wszystko to oblane czekoladą. Idealne na jesienne dni. Polecam.



Składniki na jesienny jabłecznik na formę o wymiarach 28x40 cm
SPÓD:
1 niepełna szklanka cukru
1 szklanka kaszy manny
1 szklanka zmielonych orzechów (u mnie zblendowane, solone fistaszki- przed zmieleniem rozsypuję je na                    ściereczce i wycieram z nadmiaru soli)
1 szklanka mąki
1 szklanka oleju
2 jajka
3 łyżki dżemu (najlepiej domowego)
1 łyżka kakao
2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki domowego cukru waniliowego (przepis tutaj)
NADZIENIE:
1,5 kg jabłek i 2-3 łyżki cukru lub 1 litr gotowego jabłkowego musu
1 galaretka cytrynowa
MASA BUDYNIOWA:
0,5 litra mleka
1 niepełna szklanka cukru
2 łyżki cukru waniliowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
250 g masła
POLEWA:
3 łyżki kakao
1 łyżka wody
125 g margaryny
5-6 łyżek cukru pudru
     Zaczynamy od spodu. Jajka ubijamy z cukrami, dodajemy olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia (należy je przesiać przez sitko), kaszę manną, orzechy, dżem, kakao i miksujemy, aż składniki się połączą. Gotowe ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy całość do nagrzanego do 160-170 stopni C piekarnika. Pieczemy do zarumienienia, przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto się upiekło, studzimy. 
     Nadzienie. Jabłka myjemy, obieramy, wycinamy gniazda nasienne, ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy do garnka, dodajemy cukier i smażymy około 5-10 minut, po tym czasie wyłączamy grzanie, dodajemy suchą galaretkę (jeśli używamy gotowego przecieru to zagotowujemy mus, wyłączamy grzanie, dodajemy suchą galaretkę) dokładnie mieszamy, wykładamy na ciasto, studzimy.
     Krem. Odlewamy niepełną szklankę mleka do miseczki, resztę zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Do miseczki z zimnym mlekiem wsypujemy obie mąki, dobrze mieszamy i wlewamy do gotującego się mleka, powtórnie zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i studzimy. Ucieramy masło dodając po łyżce chłodnego budyniu. Powstały krem wykładamy na zimną masę jabłkową.
     Przygotowujemy polewę: na małym ogniu rozpuszczamy margarynę, dodajemy resztę składników i zagotowujemy ciągle mieszając. Przestudzoną polewą dekorujemy ciasto, chłodzimy w lodówce (co najmniej 2 godziny). Gotowe!



Komentarze

  1. cudowny ten jabłecznik! oj zjadłabym kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam mniam i jeszcze raz mniam, cudnie wygląda, podziel się kawałkiem, ja oferuje mój serniczek :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Częstuj się Marzenko! A Twój serniczek już od rana kusi, chętnie się wymienię ;)

      Usuń
  3. Ale mnie teraz kusi to ciacho, oj bardzo kusi :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ oczywiście, że ja mam ochotę na to pyszne ciasto. Pięknie wygląda i ma w sobie tyle smakowitych składników....

    OdpowiedzUsuń
  5. Slicznie sie prezentuje i zapewne jest bardzo pyszny :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowne ciasto ! Ta masa i polewa... Wspaniałe :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz