Babka marmurkowa makowa.


     Jeśli macie ochotę na puszystą, delikatną babeczkę, to polecam ten przepis. Ciasto jest pyszne, idealne do popołudniowej kawy. Dodatek maku nadaje jej głębi smaku, polecam!


Składniki na babkę marmurkową makową:
 5 jajek
1,5 szklanki cukru
1 szklanka mleka
2,5 szklanki mąki
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka oleju
3-4 łyżki suchego maku
2 łyżki mąki
tłuszcz i bułka tarta do formy
cukier puder do posypania

     Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Jajka ubijamy, dodając kolejno po sporej łyżce cukru, na puszystą, jasną masę. Do masy jajecznej dodajemy mleko, przesianą mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia, olej i dokładnie miksujemy. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy mak, a do drugiej mąkę. Każdą część dokładnie mieszamy. Formę smarujemy masłem, wysypujemy bułką tartą. Na tak przygotowaną formę wylewamy jasne ciasto, na nie to z makiem, wyrównujemy wierzch łyżką i wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy do zarumienienia. Po około 45 minutach sprawdzamy patyczkiem, jeśli wyjmiemy suchy to ciasto jest gotowe. Studzimy w formie. Zimne wyjmujemy i układamy na paterze do góry dnem i oprószamy cukrem pudrem :)
 




Komentarze

Prześlij komentarz