sobota, 13 czerwca 2015

Ciasteczka owsiane.


     Macie ochotę na coś pysznego, słodkiego, a jednocześnie zdrowego? Jeśli tak, to zapraszam na ciasteczka ze zmielonych płatków owsianych z dodatkiem mąki żytniej, bez jajek, za to z miodem. Brzmi apetycznie? Dodam jeszcze, że są chrupiące i idealne na drugie śniadanie, do kawy, czy jako sycąca przekąska w ciągu dnia. Można je podać tradycyjnie, lub pokruszyć i dodać do jogurtu naturalnego. Nam bardzo smakują, więc polecam ;)


Składniki na ciasteczka owsiane na 8-10 sztuk:
100 g płatków owsianych
80 g mąki żytniej
50 g mąki krupczatki (można zastąpić zwykłą mąką pszenną lub żytnią)
szczypta soli
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki miodu
100 ml oleju
1-2 łyżki wody


     Płatki wrzucamy do blendera i mielimy przez około 30-45 sekund, aż do uzyskania mąki. Dodajemy mąkę żytnią, krupczatkę, sól i dokładnie mieszamy. Miód podgrzewamy w mikrofali lub w kąpieli wodnej aż będzie płynny i dodajemy do suchych składników, dolewamy olej, wodę i dokładnie mieszamy. Gładką masę wkładamy do lodówki na około 15 minut. Gdy ciasto się chłodzi nagrzewamy piekarnik do temperatury 175 stopni C. Schłodzone ciasto wykładamy na papier do pieczenia, wałkujemy na placek o grubości 8 mm i szklanką wycinamy ciastka. Gotowe ciasteczka pieczemy do lekkiego zarumienienia, czyli około 8 minut. Studzimy na kratce. Gotowe!





10 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie zdrowe przekąski (:

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne i zdrowe - to lubię! Wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zamoczyłabym je w filiżance kakao na kolację:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak! Myślę, że to dobre połączenie ;)

      Usuń
  4. Aguś pyszne ciasteczka :-) PS zrobiłam dzisiaj twoją tartę z budyniem, jest wspaniała :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo i bardzo się cieszę! Teraz będę z niecierpliwością oczekiwać efektu ;)
      Pozdrawiam serdecznie!!!

      Usuń
  5. A jakie zdrowe owsiane i żytnie. Po pochrupania przy kawce

    OdpowiedzUsuń