niedziela, 14 czerwca 2015

Ekspresowe ciasto z truskawkami.


     Dziś kolejny przepis na bardzo szybkie i proste w przygotowaniu ciasto, tym razem z truskawkami, choć każdy inny sezonowy owoc będzie tutaj pasował ;) Główną rolę w tym cieście grają owoce, a wypiek bardziej przypomina truskawki spojone puszystym ciastem, coś na wzór clafoutis, więc jest soczyste i pełne smaku. Przygotowanie trwa kilka minut, czyli tyle samo ile jego zjedzenie ;) Można podać je z lodami, lub połamane i ułożone w pucharku, udekorowane bitą śmietaną, choć nam tak smakowało w podstawowej wersji, że zjedliśmy jeszcze ciepłe. Naprawdę jest warte polecenia, więc jeśli macie truskawki i ogromna ochotę na soczyste, słodkie ciasto, rozgrzewajcie piekarnik :)


Składniki na ekspresowe ciasto z truskawkami: na formę o średnicy 28 cm
500 g średnich truskawek (umytych, osuszonych i obranych)
1 małe jajko
1/4 szklanki cukru
1/4 szklanki mleka
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki mąki pszennej
cukier puder do oprószenia

     Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 stopni C. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Jajko wbijamy do miski i ubijamy mątewką z cukrem (1-2 minuty). Do puszystej masy dolewamy mleko, olej, przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia wprost do masy i dokładnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto przelewamy do formy, a na wierzchu ściśle układamy truskawki (mają się niemalże stykać). Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy około 15 minut, ma być jasne, niespieczone. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i chwilę studzimy. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. Gotowe!




34 komentarze:

  1. Dobre truskawki ,jestem w szoku ,że przy takiej ilości owoców nie wyszedł zakalec ,super.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mógł wyjść zakalec, gdyż gdy truskawki zaczynały puszczać sok, ciasto już było upieczone ;) Pozdrawiam!!!

      Usuń
  2. Świetne ciacho :-) pysznie wygląda i jest takie naładowane truskawkami :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. a moze byc zmiksowane jajko z cukrem czy musi to byc ubite ta drewniana łyzka.?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że może być mikser, trzepaczka lub mątewka. Wszystko co ubije jajka z cukrem na puszystą masę się nada :) Pozdrawiam!

      Usuń
  4. Fajnie nadziane, takie lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie wygląda ;) Jak przyjdzie nagła ochota, to można je zrobić ekspresowo! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki! Dokładnie tak!
      Pozdrawiam cieplutko!!!

      Usuń
  6. Ojej ile truskawek , skubnę kawałeczek takie pyszne ciacho

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Więcej truskawek niż ciasta i już deser mniej kaloryczny ;)

      Usuń
  7. Hi. Moge uzyc truskawki zamrozone?? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej! Myślę, ze się sprawdzą. Byleby to były nieduże truskawki i oczywiście wcześniej ich nie odmrażamy :)
      Pozdrawiam cieplutko!

      Usuń
  8. Divan voćni kolač... ♥ Ovde je, na žalost, sezona domaćih jagoda već prošla. Ali mislim da bi ovo moglo i sa malinama! Pozdrav, draga :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo! U nas sezon w pełni więc korzystamy ;) Pozdrawiam cieplutko, miłego dnia!!!

      Usuń
  9. Bardzo apetycznie wygląda...Peeełne truskawek:-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Po 15 minutach ciasto dalej surowe. Zrobiłam wszystko dokładnie jak w przepisie. Chyba potrzebuje nieco więcej czasu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Być może, wszystko zależy od piekarnika. Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń