niedziela, 7 czerwca 2015

Piaskowe, waniliowe ciasto z rabarbarem i truskawkami.


     Dziś mam dla Was Kochani kolejny przepis na szybkie i proste w przygotowaniu, aczkolwiek pyszne, ciasto. Jest to typowy letni wypiek, wypełniony po brzegi sezonowymi owocami, które za każdym razem smakuje doskonale. U mnie na "pierwszy strzał" poszedł rabarbar i truskawki, ale będą też wiśnie, morele, drobne owoce jagodowe, śliwki i wszystkie inne dostępne owoce. Muszę dodać, że nie jest to tradycyjne piaskowe ciasto, gdyż jest z dodatkiem śmietany, co sprawia, ze ciasto nie jest suche i zapychające, a w połączeniu z soczystymi owocami- idealne! Bardzo polecam!


Składniki na piaskowe, waniliowe ciasto z rabarbarem i truskawkami: na formę 28 x 40 cm
450 g rabarbaru
250 g truskawek
5 jajek
280 g cukru
ziarenka z 1/2 wanilii (opcjonalnie)
250 g śmietany kwaśnej 12 lub 18 %
125 ml oleju
1 opakowanie budyniu waniliowego w proszku bez cukru (35 g)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
85 g mąki ziemniaczanej
380 g mąki pszennej
cukier puder

     Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 stopni C. Rabarbar myjemy i dzielimy na 2-3 cm kawałki. Truskawki myjemy, oczyszczamy z szypułek, większe dzielimy na pół, mniejsze zostawiamy w całości. Obie mąki, budyń i proszek do pieczenia łączymy i przesiewamy przez sitko. Jajka ubijamy z cukrem i ziarenkami wanilii na puszystą, jasną masę, dodajemy śmietanę, olej i miksujemy. Teraz porcjami dodajemy mąkę, za każdym razem dokładnie miksując. Gotowe ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem, na wierzchu rozkładamy rabarbar i wkładamy do piekarnika. Po około 15 minutach otwieramy piekarnik i na cieście ostrożnie rozkładamy truskawki, zamykamy piekarnik i pieczemy kolejne 25 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto się upiekło (nie powinno być zbytnio przyrumienione, dlatego, gdy zauważymy, że zaczyna brązowieć, przykrywamy ciasto folią aluminiową). Studzimy w formie, jeszcze letnie oprószamy cukrem pudrem, gotowe!







10 komentarzy: