Kotlety mielone a'la schabowe.


     Witajcie, dziś zapraszam Was na smakowite kotlety mielone a'la schabowe. Mięciutkie i otoczone chrupiącą panierką, dla nas idealne! Bardzo polecam!!!



Składniki na kotlety mielone a'la schabowe: na 5 sztuk
500 g mięsa mielonego (u mnie własnoręcznie zmielona łopatka wieprzowa)
1 sucha kajzerka (lub 2 łyżki bułki tartej)
mleko do namoczenia bułki
1 mała cebula (drobno posiekana)
jajko
sól
pieprz
majeranek (polecam świeży)

      Bułkę kajzerkę lub bułkę tartą zalewamy mlekiem, po około 10 minutach odciskamy bułkę z mleka. Zmielone mięso przekładamy do miski, dodajemy odciśniętą bułkę, sól (około 1/2 płaskiej łyżeczki), pieprz, 1/2 łyżeczki świeżego majeranku lub 1/3 łyżeczki suszonego, jajko i dokładnie wyrabiamy. Żeby kotlety były zwarte i się nie rozpadały należy bardzo dokładnie wyrobić masę mięsną, powinno to trwać nie krócej niż 10 minut. Tak przygotowane mięso dzielimy na 5 równych części, z każdej formujemy kulę, następnie ją spłaszczamy do grubości kotleta schabowego.

PANIERKA:
mąka
1 jajko
bułka tarta
olej do smażenia

     Każdego kotleta obtaczamy w mące, następnie w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złocisto-brązowy kolor. Najlepiej smakuje z kopytkami i marchewką na gęsto lub młodą kapustą z koperkiem i śmietaną. Polecam!!!


Komentarze

Prześlij komentarz