wtorek, 2 maja 2017

Wielkanocna pasta jajeczna.


     Przepis trochę spóźniony, ale ostatnimi czasy brakuje mi czasu na wiele przyjemnych dla mnie rzeczy, w tym niestety na prowadzenie bloga. Z góry przepraszam i obiecuję poprawę ;) Wracając do przepisu, przedstawiam Wam pomysł na przygotowanie pysznej pasty na bazie jajek z rzeżuchą i szczypiorkiem. Często ze śniadania wielkanocnego zostaje mi dość sporo gotowanych na twardo jajek, więc zazwyczaj przygotowuję z nich tę oto pastę, a że na Wielkanoc zawsze sieję rzeżuchę, wykorzystuję ją do nadania paście wyrazistości i ostrości. Pastę taką można używać tradycyjnie do smarowania pieczywa, lub smarować nią plasterki szynki i rolować w rożki. W każdym wydaniu smakuje rewelacyjnie, więc serdecznie polecam!


Składniki na wielkanocną pastę jajeczną:
5-6 jajek ugotowanych na twardo i obranych
2 łyżki posiekanej rzeżuchy
1 łyżka posiekanego szczypiorku
majonez
pieprz
sól

     Jajka ścieramy na tarce o średnich oczkach, dodajemy zieleninę i tyle majonezu, żeby uzyskać konsystencję pasty. Doprawiamy solą i pieprzem, chłodzimy. Gotowe!



14 komentarzy:

  1. takie pasty robię sobie nie tylko na Wielkanoc:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj tak, pasta jajeczna z rzeżuchą jest wyjątkowo pyszna! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. po prostu pyszna pasta :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Smacznie wygląda i tak samo smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. My Agnieś często robimy pasty jajeczne i dziewczyny w komentarzach mają rację, że z rzeżuchą szczególnie dobrze się komponuje. Ale najbardziej zaciekawiły nie te tęczowe jajeczka - pisanki: jak je zrobiłaś? Sa cudne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Marzyniu! Pisanki dostałam, ponoć przyjechały aż z Niemiec ;)

      Usuń